WBSO subsidie en innovatiesubsidie

/WBSO subsidie en innovatiesubsidie
WBSO subsidie en innovatiesubsidie2019-05-20T14:09:40+00:00

Belangstelling? Laat het ons weten!

Je wilt met circulair ondernemen aan de slag, maar je vermoedt financiële risico’s. Weet dat er een steuntje in de rug mogelijk is. Samen met SUBtracers maken we dit graag inzichtelijk tijdens onze speciale workshop-op-maat Financiering. Of stel de vraag aan onze specialist Wim van der Flier: wim@startcirculair.nl.

Innovatiesubsidie: EIA, MIA en Vamil

De innovatiesubsidies EIA, MIA en Vamil worden in toenemende mate opengesteld voor circulaire bedrijfsprocessen. Hierbij staan energiebesparing, duurzame energie en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen centraal. De overheid komt hiermee bedrijven financieel tegemoet die energiezuinig, milieuvriendelijk en/of circulair bezig zijn. Ook diverse gemeenten en provincies zijn met innovatiesubsidies actief in het bevorderen van circulair ondernemen.

WBSO subsidie

De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) stimuleert technische innovatie bij bedrijven. Met de WBSO komt de overheid bedrijven en zelfstandigen fiscaal tegemoet in de loonkosten van activiteiten die gericht zijn op onderzoek en ontwikkeling voor de eigen onderneming. Een voorsprong in de markt verkrijgen door circulair te gaan ondernemen? Door je bedrijfshorizon verder weg te leggen en een ketenaanpak te introduceren, kunnen beide mogelijk worden. Aansluitende regelingen zijn bijvoorbeeld:

  • WBSO, een toegankelijke regeling voor innovatieve bedrijven die een korting op de te betalen loonheffing inhoudt. Een goedgekeurde aanvraag levert tevens een aantrekkelijker BMKB op én de mogelijkheid voor de Innovatiebox.
  • SEED Capital, diverse fondsen met een eigen investeringsstrategie
  • Innovatiekrediet, het financieren van technisch hoog risicovolle innovatieprojecten met een uitstekend marktperspectief
  • Borgstelling MKB kredieten (BMKB), de overheid staat garant voor bedrijfsfinanciering via de bank
  • MKB Innovatiestimulering Topsectoren, misschien wel dé regeling waar innovatie en circulair ondernemen samenkomen. Biedt subsidies voor haalbaarheidsstudies, ‘kennisvouchers’ en voor R&D-samenwerkingsprojecten.

Leningen, fondsen

Financiële instellingen zien steeds meer het belang van circulair ondernemen in. Zo biedt de Rabobank de Achtergestelde Innovatielening aan. Voor bedrijven in een vroege levensfase die anders voor bancaire leningen niet in aanmerking komen vanwege ontbrekende cash flow of bewezen resultaten. Eén van de thema’s is circulaire economie, en de lening varieert van € 25.000 tot € 150.000. Diverse fondsen proberen de circulaire economie aan te jagen en stellen hiervoor bedragen ter beschikking. Een voorbeeld is de stichting DOEN, bekend van de Postcodeloterij.

Inspiratie en workshops

Startcirculair ondersteunt bedrijven en organisaties die meer willen weten van Circulaire Economie om vervolgens aan de slag te gaan met circulair ondernemen. Dat doen we met informatie en met inspiratiesessie en workshops. Heb je een vraag, wil je meer informatie of wil je een afspraak maken? Laat het ons weten: E info@startcirculair.nl | M +31 6 200 11 5 11

Belangstelling? Laat het ons weten!