Klimaattranen

//Klimaattranen

Blog van Rob Boerée, initiatiefnemer Startcirculair

We zitten op de bank. Het is al laat. Mijn geliefde laat mij een filmpje van Greta Thunberg zien. Haar vlammende, boze speech voor de VN. Haar boze blik naar Trump als die langs loopt en haar volkomen negeert. Trump die hooghartig en ongeïnteresseerd in zijn bankje zit en dan gauw weer weggaat.

Het wordt mijn lief teveel. Tranen over haar wangen, van woede om de arrogantie van de macht, de persoonlijke aanvallen op Greta, het onbenul van de machtigen der aarde. Het onbenul ook om te begrijpen dat de beweging die er onder jongeren is om tot klimaatactie te komen, serieus is en niet meer te stoppen. En dat negeren geen optie is.

En daar heeft ze heel erg gelijk in. Onze generatie, die de mogelijkheden heeft om de klimaatcrisis af te wenden is aan zet. Het traditionele beroep op de komende generatie om het probleem op te lossen zal niet helpen. Niet omdat ze dat niet zouden willen, niet omdat ze de creativiteit en het lef zouden missen om het te doen, maar omdat het te laat zal zijn als zij de mogelijkheden hebben en aan het stuur staan. Om beneden de 1,5 C opwarming te blijven moet nu alles gedaan worden, en ook echt alles. Wachten kan niet meer, terwijl het tegelijkertijd al de vraag is of het nog gaat lukken.
Ik heb mijn twijfels, maar hoop dat die onterecht zijn.

Terwijl het toch eigenlijk zo eenvoudig is. Maximaal inzetten op energiebesparing, toepassen van duurzame energie en energieopslag. Het pakket maatregelen dat Urgenda heeft voorgesteld om te voldoen aan 25% CO2-reductie per 2020 in Nederland komt daar ongeveer op neer. Simpel en nu uitvoerbaar. En het levert werkgelegenheid op, veel werkgelegenheid.

Wat ook geldt voor het inzetten op de circulaire economie. De manier om ook voor de langere termijn er voor te zorgen dat de energie inhoud van onze grondstoffenkringloop drastisch naar beneden gaat. Het zoveel mogelijk vermijden van de inzet van nieuwe grondstoffen zal de energievraag wereldwijd enorm kunnen temperen. Een nu nog onderschat effect en alleen te realiseren met een innovatieve economie, creatieve bedrijven die nu nog onontgonnen paden zullen ingaan. Om productontwerp te vernieuwen, nieuwe business- en verdienmodellen toe te passen en al die andere vernieuwing die de circulaire economie vraagt.

Trump heeft daar allemaal geen weet van en Greta zal er wel blij van worden. Aan de slag dus.

Startcirculair ondersteunt bedrijven en organisaties die meer willen weten van Circulaire Economie om vervolgens aan de slag te gaan met circulair ondernemen. Dat doen we met informatieinspiratie en workshopsscholing van docenten en met advies (waaronder financieel advies).

Heb je een vraag, wil je meer informatie of wil je een afspraak maken?
Laat het ons weten: E info@startcirculair.nl | M +31 6 200 11 5 11

25 september 2019