Gispen: innovatieleider op gebied van circulair inrichten

//Gispen: innovatieleider op gebied van circulair inrichten

Hergebruik, waardebehoud, en minder gebruik. Het zijn de sleutelwoorden van de circulaire economie. Gispen gelooft in de circulaire principes. Het is hun overtuiging dat goed ontworpen, duurzame producten garant staan voor een duurzaam interieur. Met alle voordelen van dien. Of het nu gaat om werk-, onderwijs-, zorg- of hospitalityruimten.

De cirkel rond

In de circulaire economie – het woord zegt het al – maken we de cirkel rond. Het uitgangspunt is dat we grondstoffen en producten zoveel mogelijk hergebruiken en dus verspilling voorkomen. Door innovatief te ontwerpen en produceren. En slim te gebruiken. Twee voorbeelden van/bij Gispen:

  1. Gispen ontwerpt productonderdelen zó, dat deze of alle onderdelen opnieuw gebruikt kunnen worden. Denk aan stalen bureaupoten die het bedrijf bewerkt en opnieuw lakt voor een salontafel. Zijn producten aan hun einde toe?
  2. Dan zorgt Gispen ervoor dat reststoffen weer veilig terugkomen in de natuur of opnieuw als grondstof kunnen worden gebruikt. Een bureaublad dat niet meer kan worden gebruikt voor iets anders, versnipperen ze zodat er een nieuwe plaat van kan worden gemaakt.

Zijn er toch nieuwe grondstoffen nodig? Dan gebruiken ze zoveel mogelijk hernieuwbare, lokale grondstoffen. Op deze manier werkt Gispen samen met partners, leveranciers en klanten aan een nieuwe, verbeterde kringloop.

Transitieproces

Gispen wil zich volledig inzetten voor een circulaire economie. Daarvoor doorloopt Gispen een transitieproces en hanteert daarbij vijf uitgangspunten:

  1. Gelijkblijvende behoeften van opdrachtgevers zo lang mogelijk bedienen met bestaand meubilair, via een gezond verdienmodel.
  2. Voor invulling van nieuwe behoeftes wordt gebruik gemaakt van materialen die in omloop zijn.
  3. Nieuwe producten worden getoetst aan het Design Framework, Gispen’s circulaire meetlat voor duurzaam design.
  4. Producten, componenten en materialen worden opnieuw in de volgende gebruiksfase ingezet om de kringloop te sluiten.
  5. Winst maken blijft van belang om de continuïteit van Gispen te waarborgen (People, Planet en Profit).

Inspiratie

Gispen presenteert zich volledig als circulair bedrijf. Ga naar Gispen.com of de toonzaal in Den Haag en lees: “Circulaire economie is geen toekomst. Het is vandaag”. Een gedurfde en uitdagende positionering die past bij de echte koploper.

Over StartCirculair

Startcirculair ondersteunt bedrijven en organisaties die meer willen weten van Circulaire Economie om vervolgens aan de slag te gaan met circulair ondernemen. Dat doen we met informatieinspiratie en workshops en met advies (waaronder financieel advies).
Heb je een vraag, wil je meer informatie of wil je een afspraak maken? Laat het ons weten: E info@startcirculair.nl | M +31 6 200 11 5 11

Zie hier de blog over Gispen van Rob Boerée, inspirator bij StartCirculair.

 

10 september 2019