SIRE campagne ‘Waardeer het, Repareer het’

//SIRE campagne ‘Waardeer het, Repareer het’

We gooien in Nederland veel waardevolle spullen weg. Wekelijks wordt alleen al 10,9 miljoen kilo elektrische apparaten en textiel afgedankt. En nog veel meer spullen, die na een kleine reparatie vaak nog prima mee kunnen.

Met de campagne ‘Waardeer het, Repareer het’ wil SIRE zoveel mogelijk Nederlanders bewegen hun kapotte spullen te repareren door mensen bewust te maken van de waarde van hun spullen. Of het nu gaat om een lekkend koffiezetapparaat, een kapotte koffer of een spijkerbroek met een gat.

Waardebehoud

“Helaas verdwijnen veel spullen bij het afval, zeker als een product kapot gaat. Maar als iets kapot is, is het nog niet waardeloos. Waar we ooit gewend waren dingen zelf te repareren, kiezen we nu vaker voor gemak en vervangen we spullen liever als zij niet meer goed functioneren”, zegt directeur Lucy van der Helm van SIRE.

Volgens Van der Helm denken Nederlanders pas aan repareren als het 100 euro of meer kost om een nieuw product te kopen. “Dat is doodzonde, want zo gooien we waardevolle spullen onnodig weg, terwijl je deze veel langer kunt gebruiken als je ze repareert.”

Volgens de stichting gooien Nederlanders jaarlijks gemiddeld per persoon 18 kilo aan elektrische apparaten weg. Daarnaast gooien Nederlanders gemiddeld 15 kilo aan textiel en 16 kilo aan meubels en speelgoed weg.

De R van Repair

De letter R speelt in de circulaire economie een belangrijke rol. Er zijn 9 vormen van herwaarderen en hergebruik van grondstoffen, materialen en afval, waaronder repareren (Repair). Ook wel het R-model genoemd – een gemakkelijk te onthouden instrument voor organisaties die aan de slag willen met circulair ondernemen:

  1. Refuse
  2. Reduce
  3. Reuse
  4. Repair
  5. Refurbish
  6. Remanufacture
  7. Repurpose
  8. Recycle
  9. Recover

Meer informatie

Startcirculair ondersteunt bedrijven en organisaties die meer willen weten van Circulaire Economie – om vervolgens zelf aan de slag te gaan met circulair ondernemen. Dat doen we met informatieinspiratie en workshops, scholing van docenten en met advies (waaronder financieel advies).

Zie over de SIRE campagne: repareerhet.sire.nl

 

 

9 september 2019