Peurbakken en klimaatakkoord

//Peurbakken en klimaatakkoord

Blog van Rob Boerée, initiatiefnemer Startcirculair

Op dezelfde dag dat het Klimaatakkoord openbaar wordt, kijk ik ’s avonds naar de Peurbakkentocht in Leiden. Een parade van vijftig boten, gewone en rare boten, boten die niet op boten lijken, steevast met kleurrijk uitgedoste mensen aan boord, en met veel muziek. Vernoemd naar de drijvende bak waarmee ooit naar paling werd gevist of gepeurd in Leiden en omgeving.

Een soort Gay Pride, maar dan met malle Leidenaars die aandacht vragen voor hun bedrijf, hun stichting of hun club. Of gewoon omdat ze lol willen maken en de jury willen overtuigen dat hun boot de hoofdprijs verdient. Commercie en volksvermaak verenigd, voor een publiek van zo’n 50.000 mensen.

Dus dacht een groep Technasium-leerlingen van het Da Vinci College in Leiden: dit is het uitgelezen moment om te laten zien waartoe we in staat zijn. Dat ze aan de toekomst denken, aan oplossingen werken voor het klimaatprobleem. In dit geval een volledig zelf ontworpen en gebouwde boot, aangedreven door zonnecellen. Zonder opsmuk gingen ze de concurrentie aan met de diesels en de buitenboordmotoren.

Jammer dat de Queen-boot wat verderop voer, want “We are the Champions” zou een mooie begeleiding zijn geweest. Voor de jury draaiden ze nog wat rondjes en toen verder. De hoofdprijs hebben ze niet gewonnen, wel stonden ze uitgebreid in de krant.

Ik had ze een aanmoedigingsprijs willen geven. Want het getuigt van lef om dit te doen. Wat anders laten zien dan de traditie, waardoor je opvalt, mensen aan het denken zet. Laten zien dat het niet zo ingewikkeld is. In ieder geval niet zo ingewikkeld als het Klimaatakkoord doet voorkomen.

Natuurlijk is het goed dat het Klimaatakkoord er is. Lange tijd zag het ernaar uit dat het er niet zou komen. Maar is de politiek daarmee over zijn eigen schaduw gesprongen? Men wekt de indruk van wel. Er komt een CO2-heffing, de lasten worden meer bij de bedrijven gelegd dan bij de burgers, en misschien gaan we wel rekening rijden. Maar het moet nog wel omgezet worden in maatregelen. En dat mag het volgende kabinet doen.

Een bekend beeld. Stapje voor stapje, heel voorzichtig. Het hoort bij de Nederlandse politiek, ik weet het en die heeft ons veel goeds gebracht. Maar de klimaatproblematiek vraagt om een ander tempo, om radicalere maatregelen, veel meer ruimte voor creativiteit en initiatieven vanuit de samenleving. En om eenvoud. Kies voor een CO2-heffing die echt telt, die bedrijven en consumenten echt dwingt tot andere keuzes, en maak geen uitzonderingen(ook vliegen zal eraan moeten geloven). En geloof in de creativiteit van de samenleving. Biedt ruimte voor disruptieve oplossingen. Want dat is wat de transitie vraagt. Doorbraken en versnelling. En perspectief.

Doe als de leerlingen van het Da Vinci College: trek je even van de gevestigde orde niets aan.

Startcirculair ondersteunt bedrijven en organisaties die meer willen weten van Circulaire Economie om vervolgens aan de slag te gaan met circulair ondernemen. Dat doen we met informatieinspiratie en workshops en met advies (waaronder financieel advies).

Heb je een vraag, wil je meer informatie of wil je een afspraak maken?
Laat het ons weten: E info@startcirculair.nl | M +31 6 200 11 5 11


[Foto: Indebuurt Leiden]

 

 

4 juli 2019