Q-lite: minder afval én ander businessmodel

//Q-lite: minder afval én ander businessmodel

Q-lite is een veelzijdig, vernieuwend en grensverleggend bedrijf, gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en verkoop van elektronische informatiesystemen, zoals lichtkranten, scoreborden en grafische displays.

Het bedrijf is reeds enkele jaren volop bezig met de circulaire transitie. In het kader hiervan heeft het zichzelf eind 2018 ook verschillende doelstellingen opgelegd met het oog op duurzaamheid voor mens en natuur. Één van deze doelstellingen is in 2019 het restafval met 20% te verminderen in 2019 ten opzichte van 2018. Halverwege 2019 is deze doelstelling al bereikt!

Display as a Servicemodel

Ook is Q-lite aan de slag met een nieuw, circulair business model: Display as a Service. Hierbij blijft Q-lite eigenaar van een display;  voor een periode van 7–15 jaar plaatst Q-lite het display bij de klant tegen een jaarlijkse vergoeding voor de diensten.

Het model is alles omvattend: jaarlijkse vergoeding, plaatsing, service, demontage en elektriciteit zijn inbegrepen. Het display kan tijdens de gebruikstermijn ook geüpgraded worden.

Het display dat wordt geplaatst bij de klant is modulair opgebouwd. Dit wil zeggen dat het op een duurzame manier ontworpen is zodat het product makkelijk in elkaar te schroeven en klikken is, maar ook makkelijk gedemonteerd kan worden op het einde van zijn levenstermijn.

Nu al 24% minder afval!

Na een grondige analyse, samen met alle medewerkers*, zijn diverse acties gestart waarbij is samengewerkt met ketenpartners:

  • Grondiger sorteren
  • Kraanwater
  • Wegwerpplastic vermijden
  • Efficiënter inpakmateriaal (samen met Moonen Packaging)
  • Afvalvermindering leveranciers
  • Verpakkingen hergebruiken
  • Activiteiten organiseren rond afval (samen met gemeente Baarle-Hertog)
  • Een doelstelling zetten (aan de hand van de SDG’s van de VN)

Zie hier voor meer informatie over hun aanpak.

Meer informatie

Zie hier voor meer inspirerende informatie over koploper Q-lite en/of neem contact op met circulair medewerker Jeroen Raeijmakers: jeroen.raeijmaekers@q-lite.com.

*Samen met alle medewerkers

Dit is ook een van de tips van VNO-NCW voor organisaties die willen starten met circulair ondernemen: #1 Start met je personeel. Zie hier.

Meer inspiratie

Startcirculair ondersteunt bedrijven en organisaties die meer willen weten van Circulaire Economie – om vervolgens zelf aan de slag te gaan met circulair ondernemen. Dat doen we met informatieinspiratie en workshops en met advies (waaronder financieel advies).

Heb je een vraag, wil je meer informatie of wil je een afspraak maken? Laat het ons weten: E info@startcirculair.nl | M +31 6 200 11 5 11

  

3 juli 2019