Rotterdam Circulair

//Rotterdam Circulair

Rotterdam is op weg naar een samenleving zonder afval. Dat betekent dat de stad de omschakeling van een lineaire naar een circulaire economie maakt.

Zie bij onze Koplopers ook de gemeente Tilburg.

Samenleving zonder afval

In de huidige lineaire economie belanden producten aan het eind van hun levensduur op de afvalhoop of in de verbrandingsoven.  Het college van Rotterdam wil de stad op een circulaire manier inrichten. Dat betekent dat de gemeente de levensduur van producten verlengt en afval weer als grondstof gebruikt. Het ideaal is dat men in Rotterdam de samenleving zonder afval zo snel mogelijk dichterbij brengt.

Al veel goede voorbeelden

Die omslag in denken heeft tijd nodig. Toch zijn er al veel bedrijven die het circulaire gedachtengoed omarmen. Als we Rotterdam vergelijken met andere steden, dan zien we vele initiatieven. De Rotterdamse uitdaging is om die eerste successen nu op te schalen en te zorgen dat circulariteit ook écht de maatstaf wordt.

Ondersteuning voor Rotterdammers

Rotterdammers die de circulaire handen al uit de mouwen willen steken, staan er beslist niet alleen voor. Rotterdam brengt ondernemers met elkaar in contact en kijkt hoe men samen projecten kan starten. De gemeente faciliteert bijvoorbeeld de infrastructuur van materiaaldepots of circulaire ontmoetingsplaatsen.

Men kijkt ook met ondernemers welke wetten en regels hen in de weg staan. Deels kan men die als gemeente zelf wegnemen, maar de gemeente ondersteunt circulaire ondernemers ook met een lobby richting het Rijk.

Goede voorbeeld

Rotterdam geeft graag het goede voorbeeld met eigen bedrijfsvoering. Zo neemt men circulariteit op in het aanbestedingsbeleid om circulaire bedrijvigheid zo extra te ondersteunen. De gemeente doet ook aan ‘circulair bezemen’, heeft circulaire bankjes* in een aantal parken, en heeft onlangs een boot gemaakt van plastic afval van de wereldhavendagen, enz.

Met de campagne ‘van zooi naar mooi’ biedt de gemeente goede initiatieven bovendien een podium en probeert men Rotterdammers te inspireren. Ze laten zien dat afval voor de gemeente niet meer bestaat: ‘We zien in elke grondstof waarde en proberen die zoveel mogelijk te benutten.’

*Circulaire bankjes

In samenwerking met de gemeente Rotterdam en stichting Technasium is de 2e klas van het Dalton Lyceum in Barendrecht gestart met een opdracht om in 10 weken tijd onderzoek te doen naar afgedankte stadsbankjes, waar de gemeente vanuit circulair oogpunt, een nieuwe bestemming voor zoekt. Onderwijsspecialist Nanouk Jansen: ‘De komende 10 jaar komen van dezelfde bankjes er steeds een stuk of 10 a 15 vrij en de leerlingen mogen hier een nieuwe bestemming voor gaan zoeken in de openbare ruimte. De technasiumleerlingen werken in groepen van ruim 4 uur per week aan het project en het eindresultaat is een maquette van hun idee en een aanbeveling voor de gemeente.’

Kijk voor meer informatie op rotterdamcirculair.nl

Meer inspiratie?

Startcirculair ondersteunt bedrijven en organisaties die meer willen weten van Circulaire Economie – om vervolgens zelf aan de slag te gaan met circulair ondernemen. Dat doen we met informatieinspiratie en workshops en met advies (waaronder financieel advies).

Heb je een vraag, wil je meer informatie of wil je een afspraak maken? Laat het ons weten: E info@startcirculair.nl | M +31 6 200 11 5 11

 

 

29 mei 2019