Inspiratie van een tapijttegel

//Inspiratie van een tapijttegel

Op mijn kaartje staat: Inspirator Circulaire Economie. Weer eens wat anders dan consultant of adviseur duurzaamheid. Maar dat niet alleen – de ontwikkeling naar een circulaire economie is zó innovatief, dat er lef nodig is om daarin mee te gaan. Heb jij als ondernemer, professional en ook als burger dat lef?

Want nieuwe terreinen worden betreden. Nieuwe business modellen komen aan de orde. Met ketenpartners in de omgeving van jouw bedrijf of organisaties moeten afspraken worden gemaakt. De interne bedrijfsvoering gaat worden aangepast en zo is er nog wel meer dat echt nieuw is op weg naar de circulaire economie. En nu je bedrijf weer lekker draait na jaren van crisis en sappelen, komt de overheid je vertellen dat hoe je het nu doet op langere termijn niet houdbaar is. Omdat de aarde het niet meer aan kan. Wat je ook eigenlijk wel weet, maar ja… Moet jij dan de eerste stap zetten?

Wij van StartCirculair, Bas Douma en ik, horen deze argumenten veel. Ze zijn valide. En toch, zeggen wij dan, wijs circulair ondernemen niet meteen af en luister eens naar de goede voorbeelden die er al zijn. Vergelijkbare bedrijven die ook goed draaiden, maar toch de stap naar circulair ondernemen hebben gezet. En nu nog succesvoller zijn. Laat je inspireren! Wat veel leuker is dan dat je moet luisteren naar doemverhalen…

Weet dat het leuk is om als inspirator op te treden. Vooral de voorbeelden uit onverwachte hoek laat ik graag zien. En dat werkt. Althans, de deelnemers aan onze inspiratiesessie en workshops zijn aan het einde van de dag altijd enthousiast. Ik hoop dan altijd dat het beklijft, dat ze aan de slag gaan. Want ze moeten het vooral zelf doen. Niet aan de hand genomen worden door een externe consultant, want dat werkt niet op den duur: circulair ondernemen moet echt van jezelf worden, van je totale organisatie. Anders krijg je je medewerkers niet mee, je klanten niet en wordt het… greenwashing.

Ondanks de vele goede voorbeelden (zie hier), de financiering door het Rijk en de groeiende aandacht, loopt het toch niet hard met het aandeel circulair in de Nederlandse economie. Laat staan in de internationale economie. En dan begin ik te twijfelen aan mijn verhaal: is inspireren wel voldoende? Op zo’n moment zoek ik zelf extra inspiratie op.

Dus ging ik op de Dag van de Duurzaamheid, de 10e alweer, naar de Ray Anderson-lezing. Die ook alweer voor de 10e keer door MVO Nederland en Interface werd georganiseerd. Bij Interface zelf in Scherpenzeel, daar waar de tapijttegels worden geproduceerd die de wereld kunnen veranderen. Ray Anderson, die midden jaren ’90 Mission Zero startte, omdat hij geloofde dat bedrijven zowel “de aarde kunnen redden” als tegelijkertijd een succesvolle onderneming kunnen zijn. Hij is helaas al overleden, maar zijn bedrijf heeft Mission Zero wel gerealiseerd.
Het is mijn favoriete voorbeeld. Ik laat het altijd zien, omdat het over leiderschap gaat, over uithoudingsvermogen, inspireren van de medewerkers, cultuurverandering van de organisatie en over verregaande innovatie. En over behoud van de leidende positie op de wereldmarkt.

En ja, ik ben er weer geïnspireerd van terug gekomen. Om de ogenschijnlijke vanzelfsprekendheid waarmee de mensen van Interface het verhaal vertellen. Om de creativiteit die ten toon wordt gespreid. De transparantie over de hick-ups en failures. Ze laten zien dat duurzaamheid volledig is geïntegreerd in het bedrijf, dat ze daardoor een renderende onderneming hebben. En nog verder willen, door CO2 uit de atmosfeer te halen en in hun producten te gaan verwerken. Climate Take Back noemen ze dat. Ik hoop van harte dat het ze gaat lukken.

Ik bevond me bij Interface een beetje op heilige grond. Zo ongeveer toen ik onlangs met mijn geliefde in London was en Lord’s, the Home of Cricket, bezocht. Daar het gras heb aangeraakt. Idioot natuurlijk, maar toch. Dat gevoel zal ik bij het aanraken van een tapijttegel van Interface niet hebben, maar het komt dichtbij. Het ziet er in ieder geval mooi uit en het loopt heerlijk…

Rob Boerée, inspirator Circulaire Economie

Startcirculair ondersteunt bedrijven en organisaties die meer willen weten van Circulaire Economie om vervolgens aan de slag te gaan met circulair ondernemen. Dat doen we met informatieinspiratie en workshops en met advies (waaronder financieel advies).
Heb je een vraag, wil je meer informatie of wil je een afspraak maken? Laat het ons weten: E info@startcirculair.nl | M +31 6 200 11 5 11

16 oktober 2018