Circulaire bierbrouwerij

//Circulaire bierbrouwerij

Op trappistenadbij Koningshoeven in Berkel-Enschot is op 15 oktober 2018 de eerste Biomakerij van Nederland ingezegend door Abt Dom Bernardus. De Biomakerij is een veelbelovend voorbeeld van een nieuwe generatie waterzuivering voor de circulaire economie en is de eerste in zijn soort.

Deze 100% circulaire waterzuivering zuivert het afvalwater van de trappistenabdij en de brouwerij door de wisselwerking tussen micro-organismen in het afvalwater en micro-organismen op de wortels van natuurlijke planten en door natuur geïnspireerde wortelstructuren, die onderdeel zijn van de zuiveringsinstallatie. Het gezuiverde water wordt weer in het productieproces van de abdij gebruikt.

Zuivering en hergebruik

Eén van de meest in het oog springende aspect van de Biomakerij is het fris groenen plantenbed. Het afvalwater van de abdij wordt door deze ecologische zuiveringsinstallatie lokaal gezuiverd én hergebruikt.Bovendien verbruikt deze manier van zuiveren minder energie en vraagt minder ruimte ten opzichte van andere waterzuiveringen.

De brouwerij waarin het vermaarde trappistenbier La Trappe wordt gemaakt, produceert jaarlijks bijna een miljoen kubieke meter afvalwater. Dit water hoeft dan niet meer afgevoerd te worden naar de afvalwaterzuivering. De abdij gaat het gezuiverde afvalwater gebruiken voor irrigatie van eigen grond, besproeien van planten in de kwekerij en het omspoelen van bierflessen.

Kraakheldere ambitie

“Onze ambitie komt voort uit innerlijke overtuiging en is kraakhelder: geen druppel en geen gram grondstof meer van ons terrein af, anders dan in de vorm van bier,” aldus broeder Isaac, prior van Abdij LOV Koningshoeven.

Inspirerende samenwerking

De Biomakerij is mede mogelijk gemaakt door subsidie Deltaplan Hoge Zandgronden vanuit de Provincie Noord-Brabant en is in co-creatie ontwikkeld door Abdij Koningshoeven, Waterschap De Dommel, M.J. Oomen riool- en betontechniek B.V. (aannemer), Biopolus (bedenker Biomakerij), gemeente Tilburg, en Provincie Noord-Brabant.

Over StartCirculair

Startcirculair ondersteunt bedrijven en organisaties die meer willen weten van Circulaire Economie om vervolgens aan de slag te gaan met circulair ondernemen. Dat doen we met informatieinspiratie en workshops en met advies (waaronder financieel advies).
Heb je een vraag, wil je meer informatie of wil je een afspraak maken? Laat het ons weten: E info@startcirculair.nl | M +31 6 200 11 5 11

 

 

 

 

16 oktober 2018