Circulair bouwen in Noord-Holland

//Circulair bouwen in Noord-Holland

De provincie Noord-Holland en brancheorganisatie Bouwend Nederland gaan samen circulair bouwen. Zij hebben hiertoe afspraken vastgelegd in een samenwerkingsagenda.

Deze afspraken sluiten aan bij de landelijke ambitie. In 2023 wil de Nederlandse overheid al circulair aanbesteden en uiterlijk in 2050 moet de gebouwde omgeving volledig circulair zijn ingericht. Dat laatste staat in de transitieagenda Circulaire Bouweconomie. Momenteel inventariseert het team dat de transitieagenda heeft opgesteld ‘wat nodig is’. Tot 2021 zijn de focuspunten: marktontwikkeling, meten, beleid, wet- en regelgeving en kennis en bewustwording.

De plannen van de provincie Noord-Holland en Bouwend Nederland kunnen helpen bij het vergroten van kennis, omdat zij met vier circulaire testprojecten starten. In de pilots is onder meer aandacht voor circulaire ontwerpprincipes, de creatie van circulaire grondstoffen en waarde-terugwinning.

Van ‘down-cycling’ naar recycling of ‘up-cycling’

“In de bouw wordt circa 95 procent van het afval gerecycled”, zegt Niels Doodeman, voorzitter Bouwend Nederland regio Randstad Noord. “Echter, daarbij gaat de kwaliteit van de grondstof veelal achteruit door vermenging met materiaal van een lagere kwaliteit: puin dat wordt verwerkt in asfalt bijvoorbeeld. In een circulaire economie zullen we meer materiaal hoogwaardig hergebruiken, bijvoorbeeld zodat kozijnen ook weer dienst gaan doen als kozijnen. Als sector merken we dat de politiek dit vaak wel wil, maar dat we in de praktijk op drempels stuiten.”

Mogelijke oplossingen voor deze hindernissen zijn ontwikkelingen op het gebied van modulariteit, standaardisatie, kennisdeling en samenwerking, open data en passende wet- en regelgeving.

Lees verder over circulair bouwen in Noord-Holland op DuurzaamBedrijfsleven.
Dit bericht is afkomstig van DuurzaamBedrijfsleven.nl het grootste en snelst groeiende B2B kennis- en informatieplatform over duurzaam ondernemen en innovatie in Nederland. Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf volledig op de hoogte van het beste en laatste duurzame nieuws uit het bedrijfsleven.

Aan de slag met circulair bouwen

Ook de sectoren Afbouw en Interieurbouw gaan aan de slag met circulair ondernemen. StartCirculair is inleider tijdens bijeenkomst in oktober van het actieve Platform ‘Bouw ontmoet bouw ontmoet afbouw’.

Over StartCirculair

Startcirculair ondersteunt bedrijven en organisaties die meer willen weten van Circulaire Economie om vervolgens aan de slag te gaan met circulair ondernemen. Dat doen we met informatieinspiratie en workshops en met advies (waaronder financieel advies).
Heb je een vraag, wil je meer informatie of wil je een afspraak maken? Laat het ons weten: E info@startcirculair.nl | M +31 6 200 11 5 11

2 augustus 2018