6 Tips om te starten!

//6 Tips om te starten!

Je wilt als ondernemer wel circulair ondernemen, maar waar begin je? Ook VNO-NCW ondersteunt de omslag van bedrijven naar een circulaire economie. En geven daarbij zes tips. Natuurlijk komen ze aan de orde tijdens de inspiratiesessie en de startworkshops van StartCirculair!

#1 Start met je personeel

Zorg dat het niet alleen een leuk plan van de directie is om circulair te werken, maar betrek vanaf het begin alle medewerkers bij de verandering van de organisatie en bedrijfsvoering.

#2 Wees geduldig

Vernieuwing gaat altijd gepaard met weerstand.J hebt daarom partijen nodig die over de grenzen van hun eigen belang heen willen kijken om zo tot echte systeeminnovatie te komen. Dat vraagt tijd en vereist geduld. Sowieso is de transitie naar een circulaire economie is proces van vele jaren.

#3 Verleid de consument

Er zijn maar weinig consumenten die heel bewust duurzame keuzes maken bij hun aankopen. Vermoei ze niet met groene praatjes, maar verzin iets anders waardoor de consument denkt: ‘Dit móet ik hebben!’

#4 Wees pragmatisch

Start gewoon en probeer ook nieuwe samenwerkingen met ketenpartners uit.

#5 Wacht niet tot het te laat is

De circulaire economie hoeft niet pas in 2050 een feit te zijn, het kan nu al. Benut ook het voordeel van het innemen van de koppositie, dat laten diverse koplopers van circulair ondernemen overtuigend zien.

#6 Denk lange termijn

De noodzakelijke omslag naar een duurzame, circulaire economie komt vooral van ondernemers. Denk daarom na over de impact die je bedrijf heeft op de lange termijn.

Over StartCirculair

Startcirculair ondersteunt bedrijven en organisaties die meer willen weten van Circulaire Economie om vervolgens aan de slag te gaan met circulair ondernemen. Dat doen we met informatie, met inspiratie en workshops , met scholing van docenten én met advies (waaronder financieel advies).
Heb je een vraag, wil je meer informatie of wil je een afspraak maken? Laat het ons weten: E info@startcirculair.nl | M +31 6 200 11 5 11

Lees hier het complete artikel op Forum van VNO-NCW.

1 april 2018