Circulair worden? Wees innovatief!

//Circulair worden? Wees innovatief!

Zonder subsidie een windpark op zee bouwen. Het kan inmiddels. Deze week heeft Vattenfall/Nuon daarvoor de vergunning gekregen. Dat betekent dat in een paar jaar tijd de prijs van elektriciteit die door dit windpark wordt geleverd gelijk is geworden aan de marktprijs voor fossiele elektriciteit. Als in deze laatste de klimaat- en andere milieuschade was verdisconteerd, dan was wind-elektriciteit al lang concurrerend geweest. Maar daar gaat het mij nu niet om.

Verrassend tempo

Het verrassende van deze ontwikkeling is het tempo. Het is nog maar een paar jaar geleden dat voor het windpark Gemini in de noordelijke Waddenzee de maximale subsidie werd toegekend. De prijs van toen was twee keer zo hoog als nu. En het ging om veel geld kan ik u vertellen, omdat ik destijds als directeur van RVO mijn handtekening mocht zetten onder de subsidiebeschikking.

Innovatie door bedrijven

Dat elektriciteit van wind op zee concurrerend zou worden daar had ik geen twijfels over. Maar zo snel, nee. Terwijl ik toch vrij optimistisch ben en heb ervaren dat de markt snel kan reageren. Vanwege het creatieve en innoverende vermogen van bedrijven. Dat in dit geval ook mij positief heeft verrast.

Natuurlijk, zonder een uitdagende overheid was dit misschien niet zo snel gegaan. Maar zonder de markt zal het nooit lukken.

Vervanging oude economie

Deze ontwikkeling is belangrijk voor de circulaire economie. Een stuwende overheid die €12 mln. heeft vrijgemaakt om circulariteit te bevorderen. En innovatie te versnellen. Die aanbestedingen doet die uitdagend zijn voor de markt. Zoals bij die voor de vervanging van kantoormeubilair voor de gehele rijksoverheid (zie hier).

Inspirerende koplopers

Omdat er veel innovatief vermogen in de markt is, die in deze vroege fase van de circulaire economie wel ondersteuning behoeft. De lineaire economie laat zich niet zomaar vervangen. En zoals duurzame energie lange tijd een concurrentienadeel had ten opzichte van fossiele energie – zo hebben circulaire producten en diensten dat ook. En het zou toch jammer zijn als al die circulaire creatievelingen te weinig kans zouden krijgen om zich te ontwikkelen. Want er zoveel moois in ontwikkeling. Nu al teveel om op te noemen. Kijk dus maar ook op deze website en wordt enthousiast van de koplopers. Net als ik.

Rob Boerée – inspirator Circulaire Economie bij StartCirculair

Over StartCirculair

Startcirculair ondersteunt bedrijven en organisaties die meer willen weten van Circulaire Economie om vervolgens aan de slag te gaan met circulair ondernemen. Dat doen we met informatieinspiratie en workshops en met advies (waaronder financieel advies).
Heb je een vraag, wil je meer informatie of wil je een afspraak maken? Laat het ons weten: E info@startcirculair.nl | M +31 6 200 11 5 11

20 maart 2018