Wat is noodzakelijk voor circulaire bouw?

//Wat is noodzakelijk voor circulaire bouw?

De circulaire economie is hip: ook in de bouwsector. Ondanks deze populariteit komen projecten moeizaam van de grond. De koplopers die al inzetten op circulariteit komen nog veel hindernissen tegen. Welke ontwikkelingen zijn noodzakelijk voor een succesvolle circulaire bouwsector?

Bouw verantwoordelijk voor 5% klimaatimpact

De bouwsector is verantwoordelijk voor 5 procent van de totale Nederlandse klimaatimpact. Daarnaast komt 50 procent van het materiaalgebruik op rekening van de bouw, aldus bouwbedrijven Finch, Heijmans ONE en NEZZT (zie hier).

Zij overhandigden concrete adviezen aan het transitieteam Bouw voordat deze zijn transitieagenda Circulaire Bouweconomie publiceerde. In die transitieagenda staat dat de Nederlandse gebouwde omgeving uiterlijk in 2050 circulair is.

Hoe circulaire economie in bouwsector vorm krijgt

Ambitie is belangrijk, want er is nog een lange weg te gaan. In een whitepaper van Radboud Universiteit Nijmegen; in een praktijkstudie van Economic Board Utrecht en door Sam Muirhead, mede-oprichter van Open Source Circular Economy worden aanbevelingen gedaan om circulariteit in de bouw te versnellen.

Vijf van deze aanbevelingen komen regelmatig terug in gesprekken met mensen die werkzaam zijn in de bouwsector:

  • modulariteit
  • standaardisatie
  • kennisdeling en samenwerking
  • open data
  • passende wet- en regelgeving.

Lees verder op DuurzaamBedrijfsleven.
Dit bericht is afkomstig van DuurzaamBedrijfsleven.nl het grootste en snelst groeiende B2B kennis- en informatieplatform over duurzaam ondernemen en innovatie in Nederland. Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf volledig op de hoogte van het beste en laatste duurzame nieuws uit het bedrijfsleven.

Meer weten over Circulaire Economie? Kijk dan bij Inspiratie voor GRATIS whitepaper en voor (incompany) inspiratiesessie. Of start met circulair ondernemen en organiseren met een workshop van StartCirculair.

10 maart 2018