De donut economie

//De donut economie
circulaire economie

Circulaire economie… wat is dat? Als ik zeg dat het de vorm van een donut heeft, zal nog niemand het begrijpen. Toch is de donut het krachtige beeld dat de econome Kate Raworth gebruikt voor ….circulair denken en handelen: goed voor de planeet, voor mensen, voor bedrijven en organisaties.
Ook nieuwsgierig naar ‘de donut’? Zie dan zeker de uitzending van VPRO Tegenlicht.

Groeien binnen een ideale cirkel

We zijn flink aan het shoppen geslagen na de stijging van onze koopkracht. Maar de CO2-uitstoot en de ongelijkheid stijgen helaas net zo hard. Wat is hier aan te doen? De Britse econoom Kate Raworth gebruikt een krachtig beeld voor een nieuwe circulaire economie: de donut. Onze economische activiteiten zouden niet uit de bocht moeten vliegen, maar groeien binnen grenzen, in een ideale cirkel.

Economie als een donut

Staat ons economische gedrag in dienst van groei en winst of dient het de mens en planeet? Met die vraag ging econoom Kate Raworth, onderzoeker aan het ‘Environmental Change Institute’ in Oxford, aan de slag. In plaats van opgaande lijnen en stijgende grafieken ontstond een andersoortig ideaalbeeld: onze economie zou moeten functioneren volgens het model van de donut.

Circulair denken en handelen

Hoe dat precies in zijn werk gaat, beschreef Raworth in het boek ‘Doughnut Economics’, dat bij de kenners een ware cultstatus heeft bereikt. Raworths pleidooi voor de ‘donut economie’ trekt het credo dat economische groei voor duurzaamheid komt in twijfel: er zijn harde grenzen aan wat je de planeet nog kunt aandoen. Vanaf de start van je onderneming moet je circulair denken en handelen. Wie zó onderneemt, blijft bijvoorbeeld ónder het ecologisch plafond van maximaal 1,5 graden Celsius opwarming van de aarde en tegelijkertijd bóven een sociale ondergrens van het minimumloon voor werknemers.

VPRO Tegenlicht

Ga hier naar VPRO Tegenlicht over De Donut Economie.

Meer weten over Circulaire Economie? Kijk dan bij Inspiratie voor GRATIS whitepaper en voor (incompany) inspiratiesessie. Of start met circulair ondernemen en organiseren met een workshop van StartCirculair.

2 februari 2018