Begint de circulaire economie bij HRM?

//Begint de circulaire economie bij HRM?

Begint de circulaire economie bij HRM? Ik mag het hopen. Want anders heeft deze discipline toch de eerste van zes tips gemist die VNO-NCW geeft als een organisatie wil beginnen met circulair ondernemen. Die zegt namelijk: ‘Begin met je personeel’. Heel verrassend. Niet als eerste het uitdragen van een visie of het maken van een plan. Nee, investeer in je medewerkers want die zijn als eerste bepalend voor de toekomst van je bedrijf. Zegt de werkgever.

Ik ben het er zeer mee eens. En eigenlijk is het een open deur: de leiding van een bedrijf kan wel zeggen dat de toekomst aan circulair ondernemen is, maar dan is het er nog lang niet.

Inspirerende vergezichten, innovaties, nieuwe producten en diensten, maatschappelijk doelen realiseren – redenen genoeg om weg te stappen uit de lineaire economie. Weg te stappen uit de economie waarin afval geen waarde meer heeft, terwijl het weer grondstof zou kunnen zijn voor nieuwe producten.

Wat je uiteraard aan je medewerkers kan vertellen. Waar ze welwillend naar zullen luisteren. Sommigen zullen enthousiast worden, anderen juist helemaal niet. Voor de een is verandering leuk en uitdagend, voor de ander een bedreiging of op zijn minst verontrustend. Beiden hebben gelijk.

Investeren in nieuwe normen, waarden

Want circulair ondernemen is anders. De transitie ernaar toe zal uitdagen, dus leuk kunnen zijn, maar ook schuren, dus onzekerheid veroorzaken. En het is een proces van lange adem. Een motivatiespeech op zijn tijd zal helpen, maar er zal structureler aan de transitie gewerkt moeten worden.

Organisaties, profit en non-profit, die de transitie naar een duurzame bedrijfsvoering hebben gemaakt of al een heel eind op weg zijn, investeren langdurig in een nieuwe set normen en waarden. Een waardenset die het creëren van sociale en maatschappelijke waarden naast financiële waarden centraal stelt. En een persoonlijke groei die de CEO tot en met de receptie zich eigen moeten maken.

Ondersteuning vanuit HRM?

Iedereen zal mee moeten en zonder regie en ondersteuning gaat dat niet lukken. De regie komt van de top, de ondersteuning van HRM?

Dat vraagteken staat er niet voor niets. Idealiter zou de HRM-afdeling de partner in huis zijn om deze transitie te organiseren en te ondersteunen. In de veronderstelling dat HRM de partner kan zijn van de medewerkers en ruimte weet te bieden voor de creativiteit die de transitie naar de circulaire economie vraagt. En de ruimte weet te bieden voor de fouten die onderweg worden gemaakt en samen met de leiding daarvoor een veilige omgeving kan scheppen.

Welkom aan circulaire medewerkers

HRM staat voor Human Resources Management, zoals we weten. En dat helpt niet. Omdat in de circulaire economie medewerkers niet meer worden gezien als ‘grondstof’, maar als mensen van vlees en bloed, met hun eigen persoonlijkheid, drive, creativiteit en andere belangrijke competenties. Niets bijzonders eigenlijk, toch is de praktijk helaas anders…

HRM dus maar overslaan? Om de dooie dood niet! Iedereen moet mee, dus ook de afdeling die samen met de leiding de kar zou kunnen trekken in de omschakeling naar een circulaire onderneming. Sterker nog, ik zou daar beginnen. Hoe mooi zou dat zijn, de modernisering van HRM door circulair ondernemen!? Afscheid van draaideurcontracten, welkom aan circulaire medewerkers.

Zie hier ook mijn blogartikel over Gispen!

Wie durft de uitdaging aan? Bas Douma en ik staan er klaar voor. In de vorm van (incompany en op maat) Inspiratie en Workshops ondersteunen we organisaties die de eerste of tweede stap willen zetten in de richting van circulair ondernemen en organiseren.

31 januari 2018