Catch of the day: plastic

//Catch of the day: plastic

Was recent op vakantie in Sri Lanka. Een prachtig land, met schitterende natuur en bijzonder aardige mensen.

Een land ook dat duidelijk in ontwikkeling is, zowel in positief als in kritisch opzicht. Kritisch is dat het op grote schaal ontbossing plaatsvindt om ruimte te maken voor bijvoorbeeld snelwegen – dwars door het oerwoud heen. Kritisch ook dat met name de bussen gigantische veroorzakers zijn van luchtverontreiniging – van roetfilters hebben ze waarschijnlijk nooit gehoord. Als de overheid en fabrikanten (onder andere Tata) van bussen zouden kunnen (willen?) besluiten tot vervanging van het huidige wagenpark, dan zou dat enorm veel uitmaken.

Afvalscheiding: voer voor vogels

Wat ook opviel, was dat er op grote schaal al aan afvalscheiding werd gedaan. Zelfs op het kleinste stationnetje stonden op diverse plaatsen gekleurde bakken voor plastic, papier en ander soort afval. Tegelijkertijd gooiden diverse mensen hun plastic waterfles gewoon uit het raam van de trein…

Afvalscheiding is belangrijk, en dat geldt ook voor wat we doen met het opgehaalde afval. In Sri Lanka was daar nog wel iets aan te verbeteren: de raven wareb de grootste afnemers van het gescheiden afval, omdat de bakken overvol waren en een deel van het plastic naast de bak lag. Voer voor vogels: plastic waar nog de smaak aan zit van eten. Met lede ogen zag ik aan dat diverse raven hele stukken plastic naar binnen schrokten….

Catch of the day

In een klein dorpje heb ik ook een aantal vissers geholpen met het op het strand binnentrekken van de netten. Een fors karwei dat door hen elke dag werd gedaan. Na een uur trekken en zweten kwam het net aan land, spannend om te zien wat de vangst die dag was: een aanzienlijke hoeveelheid kleine visjes, inktvissen en nog meer heerlijks. Maar ook een flinke hoeveelheid plastic, een vuilniszak vol. Elke dag weer…

Zie hier wat de Plastic Soup Foundation doet om te voorkomen dat plastic in het milieu en in de oceanen terecht komt.

Dit is een blog van Bas Douma, inspirator bij StartCirculair.

Meer weten over Circulaire Economie? Kijk dan bij Inspiratie voor GRATIS whitepaper en voor (incompany) inspiratiesessie. Of start met circulair ondernemen en organiseren met een workshop van StartCirculair.

2 januari 2018