Circulair Economie is geen toekomst. Het is vandaag.

//Circulair Economie is geen toekomst. Het is vandaag.

Gispen. Klassiek merk, mooie meubelen. Ik heb er wel wat mee. Dat buisframe, heerlijk. Bijvoorbeeld de 412, lekker zacht verend. Dus als ik langs hun showroom in Den Haag kom, sta ik altijd even stil. Ook nu maar om een andere reden. Op het raam namelijk is een poster geplakt met de tekst: “Circulaire Economie Is Geen Toekomst. Het Is Vandaag.”

Nou ligt de circulaire economie me na aan het hart, maar ik vind het nog wel toekomst. En hier wordt door een gerenommeerd bedrijf er al reclame mee gemaakt. Gaat het dan toch sneller dan ik dacht? Trek je hier klanten mee? Mij wel, maar ik ben bevooroordeeld. Als ik tegen mijn partner zeg dat we een circulaire stoel gaan kopen gaat ze met haar ogen draaien. En vraagt ze me of ik een draaimolen ga maken…

Pontificaal op de ruit

Geen aha-erlebnis dus, en toch staat het hier pontificaal op de ruit. En met reden. Want Gispen, samen met branchegenoot Rohde & Grahl, heeft onlangs de aanbesteding van de Rijksoverheid gewonnen voor het circulair herinrichten van 100.000 werkplekken*. Een opdracht van € 100 miljoen in de komende tien jaar uit te voeren. Ja, dan mag je jezelf op de borst kloppen en stellen dat de circulaire economie er vandaag al is.

“Prutsenderwijs”

Maar dat is-ie natuurlijk bij lange na niet. Om met Jan Jonker (hoogleraar Duurzaam Ondernemen) te spreken, zijn we “prutsenderwijs” bezig de transitie te realiseren. Naar een economie waarin de kringlopen werkelijk gesloten zijn. Waarin het gebruik van nieuwe grondstoffen tot een minimum is beperkt, waarin door de productieketen daadwerkelijk wordt samengewerkt, waarin de waardecreatie meer is dan alleen het batig saldo op de verlies- en winstrekening. Waarin waardecreatie investeren in klantrelaties betekent. Waarin innovatief produceren en organiseren een vereiste is. Door bedrijven en organisaties die snappen dat dit tijd kost, dat de hele organisatie nodig is om dit te realiseren. Die bereid zijn nieuwe klanten en toeleveranciers te zoeken die passen in het circulaire businessmodel.

Inspiratie en goede voorbeelden

Uitdagende perspectieven wat mij betreft. Maar nogmaals that ‘s me, filosoferend in mijn Gispenfauteuil. Is het dat ook voor die honderdduizenden bedrijven en organisaties die er nog geen weet van hebben, of maar een klein beetje? Ik hoop het en dan helpt zeker INSPIRATIE. Goede voorbeelden laten zien. Ik ga ernaar op zoek. En ga vertellen waar ik enthousiast van word. Waarom ondernemers perspectief zien in circulair produceren en organiseren. Wat ze daarvoor aan het doen zijn. Opdat de circulaire economie er snel komt.

*Kantoorinrichters Gispen (zie bij Koplopers) en Rohde & Grahl zijn geselecteerd om het hele Rijk voor de komende 10 jaar circulair in te richten. Het gaat hierbij om stoelen, tafels, kasten voor 100.000 werkplekken voor alle ministeries, Dienst Justitiële Inrichtingen en het Openbaar Ministerie

Rob Boerée is voormalig directeur van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Bij StartCirculair is hij inspirator bij de inspiratiesessies over Circulaire Economie.

Meer weten over Circulaire Economie? Kijk dan bij Inspiratie voor GRATIS whitepaper en voor (incompany) inspiratiesessie. Of start met circulair ondernemen en organiseren met een workshop van StartCirculair.

10 december 2017