Fairphone: modulaire smartphone

//Fairphone: modulaire smartphone

Elke twee jaar een nieuwe telefoon kopen, het is voor de meeste mensen eerder regel dan uitzondering. Dat betekent een behoorlijke aanslag op mens en milieu, al is het maar omdat veel onderdelen uit mijnen in conflictgebieden komen. Dat moet anders, dacht koploper Fairphone. Zie ook onze andere koplopers!

Fairphone ontwikkelde de eerste ethische telefoon ter wereld zonder bloed aan de toetsen. Het apparaat moet bovendien minstens vijf jaar meegaan. Daartoe heeft de smartphone relatief simpele reparatiemogelijkheden, toegankelijke reserve-onderdelen en software die een tijdje vooruit kan. Makkelijk was het niet consumenten te overtuigen dat je een telefoon gedurende lange tijd onderhoudt. Maar het is gelukt, getuige het feit dat onlangs de Fairphone 2 op de markt kwam en het totaal aantal verkochte mobieltjes hard op weg is naar de 100.000.

Andere aanpak

Als het om het maken van hun telefoon gaat, pakt Fairphone dingen net even anders aan. Zo streven ze ernaar dat de hele levenscyclus van de telefoon een positief effect heeft op werkomstandigheden en leefomgeving:

  • duurzaam ontwerp
  • eerlijke materialen
  • goede werkomstandigheden
  • hergebruik en recycling

Het hele verhaal vertellen

Door de productieketen van hun telefoon open te stellen, wil Fairphone een discussie starten over de vraag waar onze producten vandaan komen en hoe ze gemaakt worden. In hun speurtocht betrekt het bedrijf hun community bij elke stap.

Inspirerend voorbeeld

Fairphone is voor ons een inspirerend voorbeeld in een markt waar grote merken de boventoon voeren. Het bedrijf toont aan dat circulair ondernemen veelal ook een belangrijk sociaal aspect heeft, denk aan werkomstandigheden in de ‘derde wereld’.

Over StartCirculair

Startcirculair ondersteunt bedrijven en organisaties die meer willen weten van Circulaire Economie om vervolgens aan de slag te gaan met circulair ondernemen. Dat doen we met informatieinspiratie en workshops en met advies (waaronder financieel advies).
Heb je een vraag, wil je meer informatie of wil je een afspraak maken? Laat het ons weten: E info@startcirculair.nl | M +31 6 200 11 5 11

2 september 2017